Frequently Asked Questions

Got a question? Choose a category and get answers to the most common questions.

Duracell

Wetenschap

Show / hide

WAAROM ZOU U GEBRUIK MAKEN VAN EEN OPLAADBARE NIKKEL-METAALHYDRIDEBATTERIJ (NIMH)?

Veel moderne apparaten, zoals digitale camera’s, verslinden energie, waardoor u uw batterijen vaker moet vervangen. Waarom kiest u dan niet voor Duracell NiMH-batterijen? Deze kunnen honderden keren opgeladen worden. De oplaadbare Duracell AA-batterij is uitermate geschikt voor digitale camera’s en andere apparaten die veel energie verbruiken. Er zijn ook kleinere AAA-batterijen verkrijgbaar, die passen in kleine elektronische apparaten zoals MP3-spelers en draagbare spelcomputers. Oplaadbare NiMH-batterijen en Duracell-opladers bieden u de vertrouwde Duracell-kwaliteit en -betrouwbaarheid in een gunstige energieoplossing met een lange levensduur.
Show / hide

HOE WERKT EEN BATTERIJ?

Batterijen lijken misschien eenvoudig, maar het leveren van verpakt vermogen is een gecompliceerd elektrochemisch proces. Elektrische stroom in de vorm van elektronen begint in het externe circuit te stromen wanneer het apparaat – een zaklamp bijvoorbeeld – aan wordt gezet. Op dat moment laat het anodemateriaal (zink) in een oxidatieproces twee elektronen per atoom los, waarbij onstabiele zinkionen worden achtergelaten. Als de elektronen hun werk hebben gedaan en de lamp brandt, keren deze terug naar de cel aan de kathode. Hier verbinden de elektronen zich met het actieve materiaal (mangaandioxide) in een reductieproces. De gecombineerde processen van oxidatie en reductie kunnen niet optreden in een batterij als de elektronen niet terug naar de anode vervoerd kunnen worden om de externe stroomtoevoer in balans te brengen. Dit proces wordt uitgevoerd door de beweging van negatief geladen hydroxide-ionen in de waterige oplossing (elektrolyt). Elke elektron die de kathode binnenkomt, reageert met mangaandioxide tot MnOO-. Vervolgens reageert MnOO- met het water van de elektrolyt. Tijdens die reactie splitst het water zich, waarbij het hydroxide-ionen in het elektrolyt loslaat en waterstofionen die zich verbinden met MnOO- tot MnOOH. Het interne circuit is voltooid wanneer de hydroxide-ionen, die in deze reactie zijn geproduceerd, van de kathode naar de anode stromen in de vorm van een ionische stroom. Daar combineren de hydroxide-ionen met onstabiele zinkionen, die bij de anode zijn gevormd toen de elektronen aan het externe circuit werden afgegeven. HIeruit ontstaat zinkoxide en water. Dit maakt het circuit compleet (dat noodzakelijk is om een ​​constante stroom van elektriciteit op te wekken) en geeft vermogen aan de zaklamp.
Show / hide

ZIJN ALLE BATTERIJEN EVEN LANG HOUDBAAR?

Nee, elke batterij heeft een andere levensduur en vermogen, afhankelijk van het type en de hoeveelheid chemicaliën die worden gebruikt voor de samenstelling. Het is vergelijkbaar met een maaltijd: met behulp van verschillende ingrediënten en hoeveelheden smaakt iedere maaltijd anders.
Show / hide

WAT ZIT ER BINNENIN EEN BATTERIJ?

Batterijen mogen dan wel klein zijn, maar ze zijn verre van eenvoudig. Het zijn zeer ingenieuze elektrochemische cellen. Chemische energie wordt omgezet in elektrische energie door een redoxreactie. Dit proces vindt plaats tussen de drie belangrijkste onderdelen van een batterij: de anode, de kathode en de elektrolyt. Iedere soort batterijen gebruikt verschillende materialen voor deze onderdelen. De materialen voor deze onderdelen worden geselecteerd op grond van hoe goed ze elektronen loslaten of aantrekken, hetgeen noodzakelijk is om een elektrische stroom te kunnen genereren. De anode is vaak een metaal, de kathode een metaaloxide, en het elektrolyt een zoutoplossing die de ionenstroom vergemakkelijkt.
Show / hide

WIE HEEFT DE BATTERIJ UITGEVONDEN?

Rond 1860 ontwikkelde Georges Leclanché in Frankrijk de voorloper van de de zinkkoolstofbatterij. Dit was de voorloper van de eerste batterij die wereldwijd op grote schaal gebruikt werd. De anode was een staaf in zink- en kwiklegering (zink, de anode in de oorspronkelijke cel van Volta, bleek een van de meest aangewezen materialen hiervoor). De kathode bestond uit een poreuze pot met een mengsel van gemalen mangaandioxide en wat koolstofpoeder. Er werd een koolstofstaaf in deze mix ingebracht om als stroomcollector te fungeren. Zowel de anode als de pot met kathode werden in een vloeibare oplossing van ammoniumchloride ondergedompeld, die als elektrolyt fungeerde. Dit systeem werd ‘natte cel’ genoemd. Hoewel de batterij van Leclanché robuust en goedkoop was, werd deze uiteindelijk rond 1880 vervangen door de verbeterde ‘droge cel’. Het zinken omhulsel met de cel fungeerde als anode en de elektrolyt was meer een pasta dan een vloeistof, waardoor in principe de hedendaagse zinkkoolstofbatterij ontstond.
Show / hide

WAT ZIJN DE ANODE, KATHODE EN ELEKTROLYT?

Dit zijn de basisonderdelen van een batterij. Zoals bij alkalinebatterijen is de anode, gemaakt van zink, de negatieve elektrode, de kathode, gemaakt van mangaandioxide, is de positieve elektrode en de elektrolyt, gemaakt van kaliumhydroxide, is een waterige vloeistof die zorgt voor de ionentransport tussen de elektroden.
Show / hide

Wat is een alkalinebatterij?

Zo’n 40 jaar geleden ontwikkelde Duracell het elektrochemisch systeem van alkaline en mangaandioxide. In de jaren 1960 werd dit innovatieve batterijsysteem al snel een populaire keuze bij ontwerpers in het uitdijende segment van de consumentenelektronica. Alkaline- of alkaline-mangaandioxidebatterijen bieden vele voordelen ten opzichte van zinkkoolstofbatterijen, waaronder een tot tien keer hogere capaciteit in ampère-uren bij een continue hoge stroomafname. Ze presteren ook beter bij lage temperaturen dan andere traditionele wegwerpbatterijen met waterige elektrolyt. Andere significante voordelen zijn een langere houdbaarheid, een betere lekweerstand en een beter prestatievermogen bij lage temperaturen. Hun efficiëntere, veilige afdichting biedt uitstekende bescherming tegen lekkage en corrosie.
Show / hide

Waarom een oplaadbare nikkel-metaalhydridebatterij (NiMH) gebruiken?

Veel moderne apparaten, zoals digitale camera’s, verslinden energie, waardoor u uw batterijen vaker moet vervangen. Waarom zou dan niet kiezen voor Duracell NiMH-batterijen? Ze kunnen honderden keren opgeladen worden. De oplaadbare Duracell AA-batterij is uitermate geschikt voor digitale camera’s en andere apparaten die veel energie verbruiken. Er zijn ook kleinere AAA-batterijen verkrijgbaar, die passen in kleine elektronische apparaten, zoals MP3-spelers en draagbare spelcomputers. Oplaadbare NiMH-batterijen en laders van Duracell bieden u de vertrouwde Duracell-kwaliteit en -betrouwbaarheid in een gunstige energieoplossing met een lange levensduur.
Duracell Duracell

Contact us

Can't find an answer here? Write us a message and get an answer within 48 hours.

Contact us

Consumenten lijn:

Netherlands - 0800 265 8616